Bilgi Notu 2018/017 7103 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Torba Yasa Hk.

                                                                                                                                                                            Tarih: 04.04.2018

BİLGİ NOTU

(2018/017)

Konu: 7103 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla Yapılan Değişiklikler Hakkında;

7103 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 27.03.2018 tarih ve 30373 sayılı (2. Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.   Yapılan düzenlemeler sonrasında öne çıkan hususlar aşağıda sunulmuş olup, 7103 sayılı Kanunun tam metni ekte yer almaktadır.

  • Gelir Vergisi Kanununda Yapılan Değişiklikler;

  1. Kanunun 3. Maddesi: 27.03.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Gelir Vergisi Kanunu’nun “Vergiden Muaf Esnaf” başlıklı 9. maddesinin birinci fıkrasına eklenen bent ile, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları kurulu gücü azami 10 kW’a kadar (10 kW dâhil) olan (Kat maliklerince ana gayrimenkulün ortak elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan dâhil) yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar gelir vergisinden muaf tutuldu.
  2. Kanunun 4. Maddesi: 27.03.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Gelir Vergisi Kanunu’nun “Ücretlerde” başlıklı 23. maddesinin birinci fıkrası değiştirilmiş olup, işverenlerce kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler ile işverenler tarafından söz konusu hizmetin işyerinde verilmemesi durumunda kadın hizmet erbabına aylık olarak, asgari ücretin aylık brüt tutarının %15’ini geçmemek üzere sağlanan kreş ve gündüz bakımevi yardımları ücret istisnası kapsamına alındı. Ayrıca Kanun ile Bakanlar Kuruluna, asgari ücretin aylık brüt tutarının %15’i olarak belirlenen istisna haddini, asgari ücretin %50’sine kadar artırma ve kanuni seviyesine getirme yetkisi verildi. 
  3. Kanunun 5. Maddesi: 27.03.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Gelir Vergisi Kanunu’nun “Tazminat ve Yardımlarda” başlıklı 25. maddesinin birinci fıkrası değiştirilmiş olup, yapılan değişiklik ile hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra hizmet erbabına, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar ödenecek kıdem tazminatlarından istisna edilecek tutarın hesaplanmasında dikkate alınacak, istisnayı aşan tutarlar ise ücret olarak değerlendirilerek gelir vergisine tabi tutulacak. 
  4. Kanunun 6. Maddesi: 27.03.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Gelir Vergisi Kanunu’nun “Asgarî geçim indirimi” başlıklı 32. maddesine yeni eklenen fıkra ile gerek sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere gerekse net ücreti vergi tarifesi uygulanması nedeniyle içinde bulunulan yılın Ocak ayına ilişkin ödenen net ücretin altında kalanlara, bu tutar ile bu tutarın altında kalındığı aylara ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek.

  1. Kanunun 7. Maddesi: 3. maddedeki düzenlemeye paralel olarak 27.03.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Gelir Vergisi Kanunu’nun “Ücretin Tarifi” başlıklı 61. maddesinin üçüncü fıkrasına eklenen bent ile hizmet erbabına hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar ile iş kaybı, iş sonu ve iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödeme ve yardımlar ücret kapsamında değerlendirildi.

  • Vergi Usul Kanununda Yapılan Değişiklikler;

  1. Kanunun 10. Maddesi: 27.03.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Vergi Usul Kanunu’na 278. Maddeden sonra gelmek üzere 278/A maddesi eklendi. Buna göre; gıda veya ilaç gibi bozulma, çürüme veya son kullanma tarihinin geçmesi gibi nedenlerle imha edilmesi gereken emtianın, emsal bedelinin, takdir komisyonu kararı olmaksızın mükelleflerce değerlemesinin yapılabilmesine imkân sağlandı. Bu kapsamda işlem tesis edilebilmesi için, bu mahiyetteki imha işlemleri süreklilik arz eden mükelleflerce Maliye Bakanlığına başvurulması gerekiyor. Bu başvuru üzerine mükellefin geçmiş yıllardaki işlemleri, fiili üretimi, satış ve imha süreçleri ile sektördeki diğer mükelleflerin durumu, yetkili idare, oda ve kuruluşların görüşleri de dikkate alınmak suretiyle mükellefle yapılacak anlaşma ile belirlenecek usul çerçevesinde ve imha oranını aşmayacak şekilde imha edilen emtianın emsal bedeli sıfır olarak kabul edilecek.
  2. Kanunun 11. Maddesi: 27.03.2018 tarihinden sonra tescil edilen sermaye şirketlerinde uygulanmak üzere, Vergi Usul Kanunu’na 280. Maddeden sonra gelmek üzere 280/A maddesi eklendi. Buna göre; yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapacak tam mükellef sermaye şirketlerine, işe başladıkları hesap dönemi ve bu dönemi takip eden hesap döneminde sermaye olarak yurtdışından getirilen yabancı paralar için yeni değerleme esasları belirlendi. 

Bu düzenleme 27.03.2018 tarihinden (yayımı tarihinden) sonra tescil edilen sermaye şirketlerine uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

  1. Kanunun 12. Maddesi: 27.03.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Vergi Usul Kanunu’nun “Özel Usulsüzlükler ve Cezaları” başlıklı 353.maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (2) numaralı bentlerinde yapılan değişiklikle, elektronik olarak düzenlenmesi gereken belgelere ilişkin maddede belirtilen fiiller için kesilecek özel usulsüzlük cezaları ile ilgili tereddütlerin giderildi. Yine Kanun kapsamına giren belgelerin hiç düzenlenmemiş sayılması durumunda, özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerektiği hususuna da açıkça belirtildi.
  2. Kanunun 14. Maddesi: 27.03.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Vergi Usul Kanunu’nun “Vergi Ziyaı, Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezalarında İndirme” başlıklı 376. maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yapılan değişiklikle, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için yapılabilecek indirim oranı 1/3’ten 1/2'ye çıkarıldı.
  3. Kanunun 15. Maddesi: 27.03.2018 tarihinden önce tarhiyat öncesi uzlaşma talep edenler hariç olmak üzere, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları, tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından çıkarıldı.

  1. Kanunun 16. Maddesi: 01.05.2018 tarihinden geçerli olmak üzere Vergi Usul Kanunu’na eklenen “GEÇİCİ MADDE 30” ile yatırım teşvik belgeli olsun veya olmasın imalat sanayiinde veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılan ve 31/12/2019 tarihine kadar alınan yeni makine ve teçhizatın mevcut amortisman sürelerinin yarısı kadarlık daha kısa bir sürede amortismana tabi tutularak gider yazılabilmesine imkan sağlandı. Amortisman süresinin küsuratlı çıkması halinde, çıkan rakam bir üst tam sayıya tamamlanacak ve bu şekilde belirlenen oran ve süreler izleyen yıllarda değiştirilemeyecek.

  • Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda Yapılan Değişiklikler;
  1. Kanunun 17, 18, 19, 20 ve 21. Maddeleri: Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda yer alan hükümlerde değişiklik yapıldı. Değişiklikler 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecek.

  • Katma Değer Vergisi Kanununda Yapılan değişiklikler;

  1. Kanunun 29. Maddesi: 01.04.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “Araçlar, kıymetli maden ve petrol aramaları ile ulusal güvenlik harcamaları ve yatırımlarda istisna” başlıklı 13. maddesinin birinci fıkrasına eklenen bent ile organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin, su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki iş yerlerinin inşasına ilişkin, organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerine veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları katma değer vergisinden istisna edildi.

  1. Kanunun 31. Maddesi: 01.05.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 39. madde ile yatırım teşvik belgeli olsun veya olmasın imalat sanayiinde veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılan ve 31/12/2019 tarihine kadar alınan yeni makine ve teçhizat KDV’den istisna edildi. Madde kapsamında istisna edilen işlemler nedeniyle yüklenilen vergiler indirim konusu yapılabilecek, indirim yoluyla telafi edilemeyen verginin ise iadesi mümkün olacak.

İstisna kapsamında alınan makina ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde; Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri veya imalat sanayii dışında kullanılması veya elden çıkarılması hallerinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecek.

  • 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda Yapılan değişiklikler;

  1. Kanunun 42. Maddesi: 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen Geçici 19. madde 01.01.2018 tarihinden itibaren geçerli 27.03.2018 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu maddeye göre;

Kuruma kayıtlı işsizler arasından; 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince,

  • 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında işe alınanların; işe girdiği aydan önceki 3 aylık sürede toplam 10 günden fazla 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılık hariç 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olmamaları,

  • İşe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında işe alındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları kaydıyla,

İşyerinin imalat veya bilişim sektöründe faaliyet göstermesi halinde;

  • İlgili döneme ait günlük brüt asgari ücretin sigortalının prim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, sigortalının 5510 sayılı Kanunun 82. maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında,

İşyerinin diğer sektörlerde faaliyet göstermesi halinde; 

  • Sigortalının 5510 sayılı Kanunun 82. maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında,

Her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanacak ve destek tutarı Fondan karşılanacak. Bu maddeyle sağlanan prim desteği 2020 yılı Aralık ayı/dönemi aşılmamak üzere, destek kapsamına giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacak. Ancak bu süre; işe giriş tarihi itibarıyla 18 yaşından büyük kadın, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek sigortalılar ile Kuruma engelli olarak kayıtlı sigortalılar için 18 ay olarak uygulanacak.

  • Özel Tüketim Vergisi Kanununda Yapılacak Değişiklikler;

  1. Kanunun 56,57,58.59,60,61 ve 62. Maddesi: Özel Tüketim Vergisi Kanununda yer alan hükümlerde değişiklik yapıldı. Değişiklikler 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecek.
  2. Kanunun Geçici 1. Maddesi:  31/12/2019 tarihine kadar uygulanmak üzere, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (II) sayılı listenin 8701.20, 87.02, 87.03, 87.04 G.T.İ.P. numaralarında yer alan, kayıt ve tescile tabi 16 ve daha büyük yaştaki araçların adına kayıtlı gerçek veya tüzel kişiler tarafından, ilgili mevzuat gereğince kayıt ve tescilinin silinmesi şartıyla, doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilmesi ya da bir daha kullanılmamak üzere hurdaya çıkartılması halinde aynı cins (87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan araçlardan sadece motor silindir hacmi 1600 cm3 geçmeyen) yeni bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden özel tüketim vergisinin 10.000 lirayı aşmamak üzere araçların cinsleri ve özelliklerine (motor silindir hacmi, sınıfı, özel tüketim vergisi oranına esas matrahı gibi) göre, Bakanlar Kurulunca, tespit edilecek kısmı terkin edilecek.

  • 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Yapılan Değişiklikler;

  1. Kanunun 73. Maddesi: 01/01/2018 tarihinden geçerli olmak üzere 28/03/2018 tarihinde yürürlüğe giren ve 5510 sayılı Kanunu’na eklenen geçici 75. madde ile özel sektör işverenlerine asgari ücret desteği verilmesine devam edilmesi yönünde düzenleme yapıldı.

  • Kurumlar Vergisi Kanununda Yapılan Değişiklikler;

  1. Kanunun 74. Maddesi: 01/01/2018 tarihinden geçerli olmak üzere (01/01/2019 tarihi itibarıyla kurulu bölgesel yönetim merkezleri için 01/01/2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere) 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun Muafiyetler başlıklı 4. maddesinin birinci fıkrasının (ö) bendi yürürlükten kaldırılarak, bölgesel yönetim merkezlerine tanınan kurumlar vergisi muafiyetine son verildi.

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımla,

Bessat ÖZ

Mali Müşavir

Bağımsız Denetici          

https://www.rasyonelmusavirlik.com/upload/bilgi-notu-017-eka-7103-sayala-torba-yasa-hk.pdf                                                                                                                              

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi